Святе джерело с. Свидовець Бобровицького благочиння

Село Свидовець розташоване за 16 км від райцентру м. Бобровиці та за 9 км від залізничної станції Кобижча. За переказами, ще в прадідівські часи косарі знайшли в полі ікону великомучениці Параскеви П’ятниці, яку принесли в місцеву церкву. Люди пішли до церкви, але ікони там не було. Наступного дня ікона знову виявилась у полі. Кілька разів її відносили в храм, а потім знову знаходили в полі. І коли черговий раз вирішили віднести ікону до церкви, з-під землі раптом вирвався струмінь води – забило джерело. Обмившись цією водою, віруючі стали виліковуватись від ран і недуг. Тоді на цьому місці було збудовано дерев’яну капличку на честь святителя Миколая Чудотворця, у якій помістили чудотворну ікону святої мучениці Параскеви П’ятниці.

Дякуючи святій за допомогу, люди стали прикрашати ікону вінками. Одного разу юнак вирішив узяти вінок для своєї нареченої. Тільки зняв вінок зі святого образа, як навколо стало темно. Цілу добу він стояв на колінах і просив пробачення у Господа і Його святої угодниці. Коли юнак повісив вінок на місце, темрява зникла.

У радянський час джерело було засипане, капличка зруйнована. Збереглися тільки розповіді про це чудо. В 2002 р., коли у свидовецькій церкві Різдва Пресвятої Богородиці розпочалися богослужіння, люди розповіли настоятелеві ігуменові Стефану про колишнє джерело. З благословення митрополита Чернігівського і Ніжинського Антонія парафіяни стали смиренно молитися й шукати джерело. Довгий час люди не могли знайти святиню. Раптом трапилося чудо… У полі з’явився вогненний стовп. До нього кинулися віруючі й у підніжжя побачили цілюще джерело.

Старанням отця Стефана і віруючих на цьому місті було обладнано колодязь, водою якого за ці роки зцілилися понад 200 стражденних. Так у п’ятирічної Ані Кузьменко після перелому не розгиналася рука. Батьки думали, що дочка залишиться інвалідом. Після купання у джерелі дівчина одужала. Таких чудес було багато.

Сьогодні ця місцевість називається Побиванка. Кожного року у десяту п’ятницю після свята Пасхи з храму Різдва Пресвятої Богородиці до каплиці проходить хресна хода та відправляється водосвятний молебень біля цілющого джерела. До святого джерела приїздять паломники, щоб одержати духовне і тілесне одужання.


Перейти до панелі інструментів