Прилуцька ікона Пресвятої Богородиці іменуєма, „Скорботна”

Історія знайдення та оновлення ікони Божої Матері «Скорботна» у місті Прилуки Ніжинської єпархії

Святкування: 24 жовтня (ст. ст.) / 6 листопада (н. ст.)

У 1977 році подружжя православного віросповідання Олександр та Євдокія Пальоха придбали для свого сина Івана ділянку землі по вулиці Гоголя у м. Прилуки Чернігівської області. Прилуцька ікона Пресвятої Богородиці іменуєма, „Скорботна” Тут вони мали намір на місці старої занедбаної садиби побудувати новий будинок. При розбиранні старих будівель, у старому, напівзруйнованому сараї, де колишні господарі тримали домашню птицю, військовослужбовці, які допомагали своєму товаришу по службі, прапорщику Пальохі Івану Олександровичу, виявили у підлозі дошку великого розміру і незвичної форми. Саме тому вони й припустили, що це могла би бути ікона, що лежить ликом донизу.

Коли військові підняли дошку з підлоги та перевернули її, переконалися у тому, що це дійсно ікона, хоча зображення на ній вже майже не було видно. Іван Олександрович з благоговінням узяв знайдений образ і відніс його до будинку батьків. Після того, як його батько, Олександр Федорович, омив ікону теплою водою, проявилися ледве помітні зображення, а внизу – напис «Скорблящая». Так як лик на іконі було практично не розрізнити, то її помістили у коморі.

Одного разу Олександр Федорович зайшов у комору й застиг на місці: від недавно знайденої ікони «Скорботна» лилося неземне сяйво. Зі страхом Божим почав молитися він до Пресвятої Владичиці, взяв ікону та відніс її до світлиці. На сімейній раді вирішили поставити дивно знайдений образ Божої Матері на покуті, запаливши перед нею лампадки. З тих пір родина Пальохів стала щоденно молитися перед святою іконою.

Через деякий час Іван Олександрович був направлений для проходження служби в інше місце. Коли ж через півроку він повернувся до Прилук, то побачив, що на іконі чудесним чином почав проявлятися лик Пресвятої Богородиці. Минуло ще трохи часу – ікона світлішала, стало видно хітон Божої Матері. Дивне чудо Божої благодаті сколихнуло все місто… Рідні, близькі, знайомі, сусіди, приходили в будинок Пальохів, дивувалися цьому знаменні Божої милості. Ікона зберігалася у цій родині чотирнадцять років.

У 1991 р. у переддень свята на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість», було відкрито в місті Прилуки Спасо-Преображенський собор. Благочестива раба Божа Євдокія Пальоха принесла сімейну реліквію – ікону Пресвятої Богородиці «Скорботну», – до відкритого храму. Згодом ікону було поставлено у позолочений різьблений кіот, і над нею було споруджено сінь.

З благословення почилого нині митрополита Чернігівського і Ніжинського Антонія (Вакарика) перед цією чудною іконою Небесної Заступниці став регулярно відбуватися спів канону з акафістом. Після посилених молитов прилучан продовжилося диво оновлення святого образу Божої Матері: лик Пречистої засяяв неземним світлом, чітко проявилися німб і руки, складені на грудях. Оновлений образ Пресвятої Богородиці став однією з головних святинь Прилук та його околиць. До новоявленої святині на поклоніння і на молитву звідусіль стікалися віруючі, віддаючись під покров Матері Божої.

Безліч людей, молячись у ікони Богородиці, іменованої «Скорботна», отримували допомогу від Цариці Небесної. Ось кілька історій чудового заступництва. Недалеко від міста Прилуки на парафії служив ієрей В., у дружини якого була виявлена ракова пухлина. 6 листопада 2002 року, на свято ікони Пресвятої Богородиці «Всіх скорботних Радість», його матушка в черговий раз поїхала на консультацію до Москви, де їй порадили зробити операцію. В цей же день отець В. брав участь у Божественній літургії у Прилуцькому Спасо-Преображенському соборі. Після хресного ходу зі святою іконою Пречистої Владичиці, батюшка слізно молився про допомогу до Божої Матері. І молитва його була почута: операція пройшла успішно, величезну кістому було вирізано, всі ж інші органи виявилися абсолютно здоровими. Аналіз пухлини показав, що вона не була злоякісною. Так невидимим заступництво Пресвятої Богородиці, всупереч невтішним прогнозам лікарів хвора залишилася жива і абсолютно одужала…

У 2002 році одна жінка, Олена Попельнюхова, повинна була народити третю дитину, але так як у неї виявилися певні проблеми зі здоров’ям, необхідно було, за твердженням лікарів, перервати вагітність. З вірою та молитвою прикладалася раба Божого Олена до ікони, просячи у Матері всіх скорботних допомоги та заступлення. Молилася вона і вдома, подумки уявляючи себе перед образом Пресвятої Богородиці «Скорботна». Пречиста почула молитви матері – і молода жінка благополучно народила дитину.

У Спасо-Преображенському соборі м. Прилуки ведеться літопис сучасних чудес, що звершуються біля ікони Божої Матері, іменованої «Скорботна». До теперішнього часу таких подій зафіксовано більше сотні.

23 вересня 2008 року, Священний Синод Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України – УХВАЛИВ:

1. Благословити встановлення святкування Прилуцькій іконі Божої Матері, іменуємій „Скорботна”;
2. Святкування Прилуцькій іконі Божої Матері, іменуємій „Скорботна” звершувати 24 жовтня/6 листопада.


Перейти до панелі інструментів