У Лосинівці День селища відзначатимуть на Храмове свято

У одне із найбільших християнських свят – День Святої Трійці – Лосинівка святкувала День селища. Збіг Трійці і Дня селища не є випадковим, адже селище має посвячений Свято-Троїцький храм, який нещодавно отримав нове життя завдяки унікальному іконостасу, установленому завдяки меценатству ТОВ «УкрАгроРозвиток» (керівник В.М. Снісаренко), тому цілком закономірно, що цей чарівний храмовий день став особливим для лосинівців. Варто зауважити, що дотепер лосинівці були позбавлені такого торжества, як День селища, і тільки цього року з ініціативи місцевого священика протоієрея Олега Гуга, який на сесії селищної ради порушив це питання і навіть запропонував день проведення – було прийнято рішення про організацію Дня селища.

Традиційно зранку було звершено святкову літургію, а згодом жителі Лосинівки та гості зібрались біля Будинку культури. Свято розпочалось із вітання ведучих, які запросили усіх присутніх на урочисте відкриття музею, який з благословення Високопреосвященнішого Архієпископа Ніжинського і Прилуцького Климента організував місцевий священик – отець Олег Гуга. Цікаво, що збір експонатів тривав лише два місяці, проте навіть за цей короткий відтинок часу панотцю вдалось зібрати 600 експонатів – від давніх карт Лосинівки і округи – до археологічних знахідок, які були розкопані на території селища і подаровані музею. Вразило і те, що священик самостійно вивчав давні документи, історичні факти і проводив екскурсію. Отець Олег Гуга гостинно приймав кожного, хто приходив до музею, не втомлюючись відповідати на різноманітні запитання як щодо експонатів, так і щодо його організації. Правду кажучи, священик виконав колосальну роботу і зробив це дуже вміло і професійно. Урочисто стрічку на відкритті перерізали ті, хто першим та останнім приніс експонати, ця честь випала – Катерині Кузьмівні Боровик (першою принесла до музею давні днище, мотовило та ін.), і Серафимі Володимирівні Большаковій (подарувала ступу – останній експонат).

Опісля оглядин музею учасники та гості продовжили свято урочистою частиною. Лосинівський будинок культури підготував святковий концерт зі співами й танцями, на будь-який, навіть найвибагливіший, смак. Підтримати місцевих артистів приїхали й таланти із сіл об’єднаної громади, які співали для гостей запальних народних пісень. До культурної програми на святковому концерті долучився і народний аматорський колектив села Сальне на чолі зі старостою села Ніною Броварчук.

Отож, Лосинівка вразила, сподіваємось, такі святкування стануть у цьому мальовничому селищі традицією, і лосинівці та їх сусіди кожного року насолоджуватимуться урочистим чарівним дійством.

Надія Тимків, http://nezhatin.com.ua


Перейти до панелі інструментів