Святої мучениці Параскеви, нареченої П’ятниця (відео)

15 червня 2018 р., в день вшанування пам’яті святої мучениці Параскеви, нареченої П’ятниця, Високопреосвященніший Архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент звершив Божественну літургію в Георгіївській церкві села Липів Ріг Ніжинського району.

Його Високопреосвященству співслужили секретар єпархіального управління протоієрей Валерій Дашко, благочинний 1-го Ніжинського округу протоієрей Євгеній Гузь, благочинний 2-го Ніжинського округу протоієрей Миколай Марчишак, благочинний Бахмацького округу протоієрей Віктор Воробей, почесний благочинний протоієрей Миколай Кибалюк, настоятель храму ієрей Владислав Бараненко та духовенство Ніжинської єпархії.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

Після завершення літургії відбувся хресний хід до святого джерела та каплиці на честь святої мучениці Параскеви, що знаходяться за 3 км від села. Архіпастир звершив водосвятний молебень, освятив воду джерела і окропив нею всіх присутніх.

Свята мучениця Параскева, наречена П’ятницею, жила в III столітті в Іконії в багатій і благочестивій сім’ї. Батьки святої особливо шанували день страждань Господніх ‒ п’ятницю, тому й назвали дочку, що народилася в цей день, Параскевою, що в перекладі з грецької і означає “П’ятниця”. Всім серцем полюбила юна Параскева чистоту і високу моральність життя незайманої діви і дала обітницю безшлюбності. Вона захотіла присвятити все своє життя Богу і просвітлення язичників світлом віри Христової. На цьому праведному шляху судилося Параскеві, що носила в імені своєму пам’ять про день великих Страстей Господніх, долучитися і в житті Страстям Христовим через тілесні муки. За сповідання Православної віри озлоблені язичники схопили її і привели до міського володаря. Тут їй запропонували принести богомерзку жертву поганському ідолу. З твердим серцем, сподіваючись на Бога, відкинула преподобна цю пропозицію. За це вона зазнала великі муки: прив’язавши її до дерева, мучителі терзали її чисте тіло залізними цвяхами, а потім, втомившись, кинули її до в’язниці. Але Бог не залишив святу страдницю і чудово зцілив її понівечене тіло. Не сприйнявши цього Божественного знамення, кати продовжували мучити Параскеву і, нарешті, відсікли їй голову.


Перейти до панелі інструментів