Влада Ніжина вимагає від священників визнати війну на Донбасі братовбивчою (+відео)

19 листопада 2018 р. до приміщення Ніжинського єпархіального управління увірвалася група з десяти осіб, серед яких були заступниця голови Ніжинської РДА Мелашенко О.М., заступник Ніжинського міського голови Дзюба С. В., помічник народного депутата України Кодоли О.М. Стратілат Т.М., Головний спеціаліст сектора інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату Ніжинської РДА Нечваль Є.Г. та інші особи, які назвали себе представниками громадськості.

Непрохані гості оточили співробітницю єпархіального управління та стали їй активно вигукувати безпідставні звинувачення на адресу сотень священників та тисяч вірян Ніжинської єпархії – громадян України. Без будь-яких доказів вони звинувачували їх у непатріотизмі. Разом з тим, жоден із присутніх представників влади чомусь не згадав про участь єпархії у визволенні українських заручників, про надання гуманітарної допомоги та душпастирської підтримки українськім військовим, широкомасштабну благодійну діяльність серед найуразливіших у соціальному плані мешканців Чернігівщини.

Попри те, що в Україні церква відділена від держави, представники ніжинської влади вирішили грубо знехтувати Конституцією, а саме – її 35-ю статтею. Зокрема, прибулі до Ніжинського єпархіального управління представники РДА, районної ради та мерії залишили листа на адресу архієпископа Ніжинського і Прилуцького Климента із закликом підтримати утворення «Єдиної помісної православної церкви».

Було зачитано текст цього звернення, яке підписало чимало посадовців. Зокрема, під ним можна розгледіти підпис голови Ніжинської РДА Івашина В.А., а з ним – ще 15-ти його підлеглих, та голови Ніжинської районної ради Бузуна О.В. Підписали лист і Крайовий отаман українського козацтва в Чернігівській області В. Ювко, і ціла низка депутатів, представників патріотичних організацій, і навіть голова спортивного товариства «Колос» Євтух В.І. та голова ГО «Бджолярі Ніжина» Балаш П.І. На здивування представників єпархії у листі військові дії на сході України, які забрали життя десятків тисяч українських воїнів та мирних громадян, були названі братовбивчою війною!

                  

Коли ж священики стали вимагати від прибулих представників ніжинської влади пояснень їх громадянської позиції, то зганьблені учасники так званої акції, пересварившись між собою, залишили приміщення Ніжинського єпархіального управління.

Разом з тим, події 19 листопада отримали широкий розголос і обурення у віруючої громади Ніжина як за своїм змістом, так і тим, у який спосіб вони відбувались. Тому єпархією направлено звернення до Служби безпеки України та правоохоронних органів з вимогою перевірити діяльність представників Ніжинської РДА та мерії, а також інших представників громадських організацій, які публічно та в письмовій формі засвідчили своє ставлення до подій на Донбасі.


Перейти до панелі інструментів