Пасхальне послання Високопреосвященнішого Архієпископа Ніжинського і Прилуцького Климента 2019 р.

…чого ви шукаєте Живого поміж мертвими?
Нема Його тут, бо воскрес!

Євангеліє від Луки, 24 глава, 5-6 вірші

Возлюблені у Христі пастирі, диякони,
монахи та монахині і всі вірні чада Ніжинської єпархії!

З радістю звертаюся до вас великоднім вітанням: Христос Воскресе! Як оспівує Православна Церква, нині все наповнилося світлом: небо, і земля, і навіть преісподня. Нині пізнаємо, що Христос, воскреснувши з мертвих, вже більше не вмирає, і смерть над Ним вже більше не володарює! (Рим. 6, 9). Тож нині всі ми, що були з’єднані з Ним подобою смерті, маємо поєднатись з Ним і подобою воскресіння (див. Рим. 6, 5). А через єднання у Воскреслому Христі, як Главі Православної Церкви, ми, члени цієї Церкви, дивовижно поєднані один з одним невимовною силою Воскресіння. Тому Церква сьогодні і закликає кожного  з нас:
«…Просвітимся торжеством, і один одного обіймемо, і скажемо: «Браття»!».

Коли людина приходить до храму, то має дати собі зрозумілу відповідь на питання, а навіщо вона це робить? Особливо тепер, коли до храму приходять і ті, що, можливо, роблять це тільки раз на рік, в День Святої Пасхи. Багато хто так і каже, що йде до церкви, лишень щоб посвятити кошики з великоднею їжею. Дехто прямо запитує, о котрій годині будуть святитись паски? Вочевидь, такі люди думають, що саме в цій святковій обрядодії і полягає зміст Пасхи. Та, дорогі мої, Христос Воскрес не для здоби чи яєць та ковбаси. Як вчить нас святий Апостол Павел, Христос на те й помер, і воскрес, і ожив, щоб володарювати над мертвими, і над живими (Рим. 14, 9).

Воскреслий Іісус Христос – наш Владика, і наш Господь. І ми, визнаючи це вірою своєю, співаємо всі разом: «Воскресение Христово видевше, поклонимся Господу Иисусу». Своєю присутністю в храмі, який є Домом Божим, ми засвідчуємо шану і поклоніння Христу, Який у Святих Дарах завжди перебуває на Престолі у Святому Вівтарі.

Що ж тоді в нашому житті означає вірувати у Іісуса Христа, як Бога? Чим віруючі в Нього різняться від невіруючих? У Біблії є відповідь на все, а тим паче на таке важливе питання: «Ви всі є синами Божими через віру в Христа Ісуса!» (Гал. 3, 26). Вірою ми усиновлюємося Христу. Вірою ми стаємо Божими дітьми, які мають Єдиного Батька. А відтак, стає зрозуміло, чому в пасхальних стихірах Церква навчає нас обійнятись один з одним і назвати того, хто поряд – братом чи сестрою. Адже віруємо ми не в багатьох богів, а в Єдиного Господа Іісуса Христа. А ті, хто мають одного батька, на все життя залишаються самими рідними та близькими у світі людьми. І ми, православні християни, становимо з вами одну єдину величезну родину, котра називається – Православна Церква. У цій родині всі ми дуже різні: чоловіки, жінки, старі та малі, проте всі ми єдині у Христі, як різні зовсім не схожі частини та органи становлять єдине тіло.

Звісно, як і у кожній  родині, в Церкві Святій між людьми теж трапляється різне. Сьогодні нерідко можна почути, що ті, хто роками були байдужі до церковного життя, переймаються, що в Церкві їм щось не до вподоби. Вони приходять до храму не побрататися один з одним, як того вчить Слово Боже, а щоб здійняти сварку, посіяти між християнами розкол. Хіба ж для цього храм?! Хіба ж у розбраті має відбуватись богослужіння?! Ті, хто без душевного миру наважуються переступати поріг храму, не мають віри у Воскреслого Бога. Вони ще не відчули Його живої присутності у храмі. Бо перед Богом, Господом і Владикою ніхто не сперечається, не ображає, а лише смиренно у молитовній тиші предстоїть перед Ним, духовними очима споглядаючи на Святий Вівтар.

У Євангелії від Луки є розповідь про те, як жінки мироносиці прийшли до Гробу Іісусового і шукали там мертве Тіло. Але не знайшли Його там. Натомість ангели зустріли їх та промовили: «Чого ви шукаєте Живого поміж мертвими? Нема Його тут, бо воскрес!» (Лк. 24, 5-6). Гроб — це символ смерті. Смерть — це плід гріха. А гріх – це зло, яке панує у світі після вигнання з Раю, бо Біблія каже нам: «Весь світ лежить у злі» (1 Ін. 5, 19). Христос Воскрес, і Його годі шукати по гробах. Там, де гріховне, де мирське, де далеке від духовності, там Бога немає, бо Він є Світло, і немає у Ньому ніякої темряви (1 Ін. 1, 5).  І нині, у цей спасительний День Пасхи Христосової, ми звертаємося ангельськими словами до всіх, хто ще не наповнений бажанням обійнятися з нами, хто ворогує проти Церкви, шукаючи у ній не Божественного, а мирського, політичного, світського: «Не шукайте Живого Господа серед мертвих гробів людської гріховності. Його немає там, бо Він Воскрес! Це відомо людству вже майже дві тисячі років. Пізнайте в ближньому свого брата. Лише тоді у Богові ви впізнаєте свого Отця і з чистим сумлінням промовите Господню молитву «Отче наш, иже еси на небесех…»».

Улюблені у Христі брати і сестри! Вітаючи всіх вас зі Святом свят – Пасхою Христовою, я всім серцем зичу вам міцного здоров’я, миру та всіх духовних дарів від Бога. Воскресіння Христове назавжди перетворило людську смерть не на кінець, а на «инаго жития вечного начало». Адже, як Христос Воскрес, то воскресне і кожен із нас. Однак, «…вийдуть ті, що творили добро, у воскресіння життя, а ті, що творили зло – у воскресіння осуду» (Ін. 5, 29). Тож творімо добро, доки є для того час, і тікаймо від зла. Нехай Господь кожного з нас не осудить по ділам нашим, але по милості Своїй і нашій вірі зробить наслідниками Вічного Життя.

Нехай Воскреслий із мертвих, Христос, Істинний Бог наш, молитвами Пресвятої, Пречистої і Преблагословенної Богородиці і Приснодіви Марії та всіх святих помилує і спасе нас, яко Благ і Человеколюбець. Амінь!

Воістину Воскресе Христос!

З побажанням Божого благословення,

+Климент,

Архієпископ Ніжинський і Прилуцький

Пасха Христова, 2019 рік.

місто Ніжин


Перейти до панелі інструментів