Молитовно вшановано пам’ять невинно убієнних монахів Рихлівського монастиря

3 травня 2019 р. з благословення Високопреосвященнішого Архієпископа Ніжинського і Прилуцького Климента настоятелька Пустельно-Рихлівського Миколаївського жіночого монастиря монахиня Олімпіада (Михайлович) молилася за богослужінням, яке відбулося в урочищі «Попова долина», розташованому в Кролевецькому районі Сумської області.

Божественну літургію в цей день очолив керуючий Конотопською єпархією Високопреосвященніший Архієпископ Конотопський і Глухівський Роман у співслужінні духовенства Конотопської і Ніжинської єпархій Української Православної Церкви.

За Богослужінням були піднесені молитви за упокій душ вбитих на цьому місці 18 грудня 1922 р. монахів Пустельно-Рихлівського Миколаївського чоловічого монастиря, які мали намір звершити Божественну літургію в день пам’яті Святителя Миколая Чудотворця.

Історична довідка розповідає: «Бурхливі події початку XX століття дуже сильно відбилися на існуванні Свято-Миколаївського Пустинно-Рихлівського монастиря. У 1922 році монастир закрили, деяка частина братії була вигнана, деяка посаджена до в’язниць. 12 серпня ревтрибунал у Кролевці засудив: «Матвєєва Євгена, Радченко Митрофана – розстріляти… Дякувати Богові, Верховний Трибунал не затвердив смертний вирок…».

За переказами людей, написана історія не відповідає дійсності. За непокору наказу закрити монастир члени Кролевецького відділу ГПУ вирішили самі покарати ченців. Всіх монахів, які залишилися в монастирі, роздягнули до підрясників та погнали босоніж по морозу до Кролевця. Дорогою їх завели до лісу, де їх таємно і розстріляли. Люди ховали вбитих ченців на тих місцях, де вони падали від куль. А через два роки в Поповій долині забило цілюще джерело – Попова криниця. Досі залишається невідомим скільки насправді було розстріляно ченців. За одними джерелами 112, за іншими 135 осіб…

2 травня 2018 року на місці масового вбивства ні в чому не винних ченців відбулося освячення новозбудованої каплички над криницею з джерелом цілющої води.

За матеріалами прес-служби Конотопської єпархії УПЦ


Перейти до панелі інструментів