Високопреосвященніший Митрополит Климент очолив чин погребіння протоієрея Олексія Бородая (відео)

22 жовтня 2020 р. Високопреосвященніший Митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент звершив Божественну літургію у храмі Різдва Іоанна Предтечі м. Прилуки.

Його Високопреосвященству співслужили вікарій Ніжинської єпархії Преосвященніший Єпископ Ладанський Феодосій, секретар єпархіального управління протоієрей Валерій Дашко та духовенство Ніжинської єпархії.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва про позбавлення від епідемії коронавірусу та про лікарів, які ведуть боротьбу з хворобою.

Після одпусту літургії Високопреосвященніший Митрополит Климент очолив чин ієрейського поховання настоятеля Іоанно-Предтеченського храму м. Прилуки протоієрея Олексія Бородая.

На відспівуванні були присутні матушка, діти, онуки та рідні отця Олексія. Підтримати близьких спочилого та спільно помолитися за блаженний спокій його душі прийшло багато парафіян.

Владика Климент на завершення виголосив проповідь, в якій закликав усіх постійно тримати молитовну пам’ять протоієрея Олексія, також висловив співчуття рідним священника.

Протоієрей Олексій Бородай похований на цвинтарі Іоанно-Предтеченського храму м. Прилуки, настоятелем якого був протягом 27 років.

Протоієрей Олексій Степанович Бородай народився 17 квітня 1937 р. в місті Прилуки Чернігівської області у віруючій сім’ї. У 1955 р. закінчив семирічну школу та вступив на навчання до Київської духовної семінарії, яку закінчив у 1958 р. 18 жовтня 1958 р. Архієпископом Алма-Атинським і Казахстанським Інокентієм (Леоферовим) був рукоположений у сан диякона, а 4 квітня 1959 р. – у сан священика.

10 квітня 1959 р. призначений кліриком Успенського храму м. Джамбула. 9 грудня 1961 р. переведений у клір Покровського молитовного будинку м. Джамбула. 27 лютого 1973 р. був призначений настоятелем молитовного будинку на честь Казанської ікони Божої Матері м. Чимкента. 7 вересня 1974 р. призначений благочинним церков Чимкентського округу. У 1977 р. закінчив Московську духовну академію.

22 липня 1986 р. призначений настоятелем Успенського храму м. Гур’єва (нині Атирау). 29 березня 1989 р. переведений настоятелем Михайло-Архангельського собору м. Уральськ Казахстанської єпархії. У 1989 р. був обраний депутатом обласної ради Уральської області Казахської ССР.

Після розпаду Радянського Союзу і отримання Україною незалежності протоієрей Олексій Бородай повертається на Батьківщину. 9 червня 1993 року Митрополитом Чернігівським і Ніжинським Антонієм (Вакариком) був призначений настоятелем церкви на честь Різдва Іоанна Хрестителя м. Прилуки.

За багаторічне віддане служіння Святій Церкві протоієрей Олексій був нагороджений священноначаллям усіма ієрархічними нагородами.

 


Перейти до панелі інструментів