Високопреосвященніший Митрополит Климент вшанував Іверську ікону Пресвятої Богородиці

26 жовтня 2020 р., у день свята на честь Іверської ікони Божої Матері, Високопреосвященніший Митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент звершив Божественну літургію у Варваринському храмі села Кропивне Ніжинського району.

Його Високопреосвященству співслужили секретар єпархіального управління протоієрей Валерій Дашко, настоятель храму ієрей Максим Гречушкін та духовенство єпархії.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва про позбавлення від епідемії коронавірусу та про лікарів, які ведуть боротьбу з хворобою.

Після одпусту літургії відбувся хресний хід і молебень перед шанованим списком Чудотворної Іверської ікони Божої Матері.

Наприкінці богослужіння Високопреосвященніший Митрополит Климент звернувся до вірних зі словом повчання та благословив усіх.

Історична довідка

Дерев’яна на цегляному фундаменті церква на честь святої великомучениці Варвари в с. Кропивне була збудована на початку XVIII ст. коштом парафіян. У 1825 р. її було поновлено під керівництвом священика Федора Созановського. У 1882 р. старанням священика Миколая Крещановського до церкви було прибудовано дерев’яну дзвіницю.

З 7 жовтня 1901 р. у Варваринській церкві с. Кропивне зберігався шанований список чудотворної Іверської ікони Божої Матері, який було у XVII ст. привезено до Ніжина з Афону ніжинськими греками Тернавіотами.

У 20-ті рр. XX ст. Варваринську церкву було закрито безбожною радянською владою. Чудотворну Іверську ікону вдалося врятувати. Вона зберігалася в одній благочестивій родині у с. Кропивному до початку 90-х рр. XX ст., коли з’явилась можливість знову відкрити церкву уже в напівзруйнованому приміщенні, яке використовувалося раніше під дитячий садок.

У ніч на 18 лютого 2000 р. у церкві сталася пожежа, яка повністю знищила храм. Чудотворна Іверська ікона Божої Матері безслідно зникла. За ініціативи Голови Верховного Суду України (1994 ‒ 2002) Віталія Федоровича Бойка, який народився в с. Кропивному, було збудовано новий мурований храм на місті знищеного пожежею. 18 травня 2002 р. з благословення Високопреосвященнішого Митрополита Чернігівського і Ніжинського Антонія (Вакарика) (+2003) новозведену церкву освятив Преосвященніший Єпископ Новгород-Сіверський Амвросій (Полікопа), вікарій Чернігівської єпархії, і звершив у ній першу Божественну літургію у співслужінні численного духовенства. У 2016 р. з благословення Високопреосвященнішого Архієпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея (Семка) (+2017) для храму було написано новий список Чудотворної Іверської ікони Божої Матері.


Перейти до панелі інструментів