Соборне богослужіння у день пам’яті священномученика Климента Римського в Ніжині (відео)

8 грудня 2020 р., у день пам’яті священномученика Климента, папи Римського, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія Високопреосвященніший митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел очолив Божественну літургію в Миколаївському кафедральному соборі м. Ніжина.

Його Високопреосвященству співслужили намісник керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, митрополит Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, митрополит Сєверодонецький і Старобільський Никодим, митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, архієпископ Черкаський і Канівський Феодосій, архієпископ Путивльський Антоній, архієпископ Конотопський і Глухівський Роман, єпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Дубенський Пимен, єпископ Згурівський Амвросій, єпископ Любецький Никодим, єпископ Ладанський Феодосій, єпископ Новопсковський Іринарх, гості у священному сані та духовенство єпархії.

Після читання Євангелія Високопреосвященніший митрополит Павел звернувся до віруючих з архіпастирським словом. Владика розповів про житіє і страждання священномученика Климента: «Ми не маємо такої віри, яка була у апостолів і їх святих учнів. Ми не воскрешаємо мертвих і не ходимо по воді. Вони були, як і ми – людьми, але ми повинні стати як вони, освятивши своє життя через Євангеліє. Тому найголовніше – присвятити своє життя Богу, побачити в душі гріховність, яка є перешкодою між Богом і людиною. Побачити власний гріх – це найбільше чудо, яке ми можемо звершити. Сам Господь до сьогодні робить безліч чудес, але люди залишаються глухими, тому що не хочуть прийняти Божественну правду і милість. Тому, дивлячись на подвиг святих Вселенської Церкви, нехай і ми сподобимося їх молитвами славити Трисвяте ім’я Боже на віки віків!».

За літургією була піднесена сугуба молитва про позбавлення від епідемії коронавірусу та про лікарів, які ведуть боротьбу з хворобою.

Після завершення богослужіння були проспівані тропар, кондак та величання у ікони свята Введення у храм Пресвятої Богородиці, після чого митрополит Павел від імені Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія привітав митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента з днем тезоіменитства.

Свого архіпастиря з Днем Ангела також привітали духовенство і віряни Ніжинської єпархії.


Перейти до панелі інструментів