Українська Православна Церква урочисто відзначила 1033-річчя Хрещення Русі

28 липня 2021 року, у день пам’яті рівноапостольного великого князя Володимира, у Святому Хрещенні Василія, та з нагоди 1033-ї річниці Хрещення Русі, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію на площі перед Успенським собором Успенської Києво-Печерської лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Вікарій Ніжинської єпархії Преосвященніший Єпископ Ладанський Феодосій у сонмі архіпастирів співслужив Предстоятелю.

За богослужінням молилися тисячі парафіян та прочан, які приїхали до Києва для спільної молитви з усіх регіонів України та з інших держав.

Після читання Слова Божого Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді. Архіпастир розповів про значення святого князя Володимира для духовного життя нашого народу та закликав бути нащадками рівноапостольного хрестителя Русі не тільки по плоті, а й по духу. Для цього, за словами Предстоятеля, необхідно виконувати заповіді про любов до Бога та ближнього.

«Любов до Бога виявляється, коли ми молимося, коли ми постимо, коли ми намагаємося робити добрі справи, коли ми себе утримуємо від гріха, – сказав Блаженніший владика. – Це прояви нашої любові до Бога. А до ближнього наша любов полягає в тому, щоб ми терпіли ближнього. Це є перший ступінь любові – терпіння до ближнього. Треба терпіти ближнього таким, яким він є. Якщо він нам не подобається чимось, то не треба його засуджувати, але треба молитися за нього і просити, щоб Бог допоміг йому стати краще. Це є любов до ближнього».

Блаженніший Митрополит Онуфрій підніс молитву про припинення епідемії. Також прозвучали прохання про лікарів та одужання хворих.

Після Літургії священнослужителі звершили молебень святому князю Володимиру перед іконою святого.

Потім представники Помісних Церков виголосили вітання Предстоятелю з Днем Хрещення Русі. Блаженніший владика подякував гостям і також привітав  їх зі святом. Зокрема, архіпастир подякував паломникам з Грузії, які взяли участь у святкуванні, та передав вітання Патріарху Ілії.

Напередодні Предстоятель очолив урочисте всенічне бдіння також на соборній площі в Лаврі.

Молитва паломників  у святій обителі продовжувала лунати всю ніч. У храмі преподобних Антонія та Феодосія Печерських Києво-Печерської Лаври безперервно звершувались молебні та акафісти перед святинями, які очолювали Великий Хресний хід. Опівночі Митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент очолив у храмі зі святинями Божественну літургію.


Перейти до панелі інструментів