Високопреосвященніший Митрополит Климент вшанував пам’ять священномученика Михаїла Под’єльського, пресвітера Зазимського

27 листопада 2021 р., у день пам’яті священномученика Михаїла Под’єльського, пресвітера Зазимського, Високопреосвященніший Митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент звершив Божественну літургію в Богоявленському храмі м. Ніжина.

Його Високопреосвященству співслужили секретар єпархіального управління протоієрей Валерій Дашко, благочинний 1-го Ніжинського округу протоієрей Михаїл Борканин, благочинний 2-го Ніжинського округу протоієрей Миколай Марчишак, настоятель храму протоієрей Валерій Кривчук та духовенство Ніжинської єпархії.

За богослужінням були піднесені посилені молитви про припинення епідемії коронавірусу та про лікарів, які ведуть боротьбу за життя і здоров’я хворих.

На завершення Божественної літургії відбувся молебень до священномученика Михаїла. Після цього Владика Климент звернувся до вірних зі словом проповіді та привітав секретаря Ніжинської єпархії протоієрея Валерія Дашка з річницею ієрейської хіротонії.

Це перше богослужіння в честь новоявленого угодника Божого, яке відбулося на малій батьківщині святого після його канонізації.

Священномученик Михаїл Под’єльський народився 21 травня 1878 р. у м. Ніжині в сім’ї диякона Богоявленського храму Стефана Тимофійовича Под’єльського. Спочатку проходив служіння в Чернігівській єпархії дияконом. У 1925 р. був посвячений у сан ієрея та направлений на служіння в Прилуцьке благочиння. У 1930 р. вперше затриманий Прилуцьким НКВС. Після звільнення змушений перевестись у с. Зазим’я Броварського району. Попри тиск місцевої радянської влади на новому місці служіння активно продовжував виконувати свої пастирські обов’язки, відмовлявся закривати церкву, здійснював для місцевих мешканців церковні обряди і таїнства. 19 листопада 1937 р. було виписано ордер на арешт о. М. Под’єльського по звинуваченню у «антирадянській агітації». Згідно з протоколами, на допиті о. Михаїл тримався спокійно, заперечуючи всі висунуті обвинувачення. Трійка при Київському облуправлінні НКВС 20 листопада присудила до розстрілу з конфіскацією майна. 27 листопада 1937 року рівно о 24.00 вирок привели у дію. Про це свідчить акт розстрілу. Тіло, як і більшість інших розстріляних, відвезли в Биківнянський ліс.


Перейти до панелі інструментів