У Ніжинській єпархії урочисто відзначили 4-ту річницю віднайдення чудотворного Борзнянського образу Пресвятої Богородиці

Свята ікона, прославлена багатьма чудесами в древності, була утрачена в безбожні часи минулого століття. Але, Милістю Божою, 16 серпня 2018 року святий образ був знайдений та повернутий на місце свого постійного зберігання.

16 серпня 2022 року, в Четверту річницю цієї визначної події керуючий Ніжинською єпархією, Високопреосвященніший Климент, митрополит Ніжинський і Прилуцький очолив Святкову Божественну літургію у Свято-Миколаївському соборі м. Борзни.

За урочистою службою Його Високопреосвященству співслужили вікарій Ніжинської єпархії єпископ Ладанський Феодосій, отці-благочинні всіх церковних округів Ніжинської єпархії та великий сонм духовенства Ніжинської, Київської та Чернігівської єпархій.

У храмі також молились настоятельки та насельниці жіночих монастирів Ніжинської єпархії.

На малому вході, за старанні труди на благо Святої Церкви та з нагоди 15-ї річниці з дня заснування Ніжинської єпархії, ряд кліриків єпархії були удостоєні богослужбових нагород:

Благочинний 2-го Прилуцького церковного округу протоієрей Олександр КотеленЕць нагороджений правом носіння другого хреста з прикрасами;

ієромонах Іоанн (Шатіхін) – возведений у сан архімандрита;

священник Андрій Боголюбов нагороджений правом носіння наперсного хреста;

Насамкінець священник Максим Любківський був удостоєний владикою права носіння наперсного хреста та камілавки.

Після читання Святого Євангелія зі словом проповіді до парафіян храму та паломників звернувся Єпископ Феодосій.

Вже традиційно Архієреї, священство та віруючий народ особливо молились про настання миру в Україні, про українських військовослужбовців та мирних громадян, котрі страждають від жахітть війни.

За Літургією керуючий єпархією звершив ієрейську хіротонію. Клірик єпархії диякон Георгій Фурманчук був висвячений на священника.

Наприкінці богослужіння митрополит Климент очолив святковий Хресний хід навколо собору з чудотворною іконою та освятив богомольців Святою водою.

Після відпусту, від імені всієї повноти Ніжинсько-Прилуцької єпархії, вікарій єпископ Ладанський Феодосій привітав Високопреосвященнішого митрополита Климента з 45-річчям від дня народження та підніс у подарунок керуючому єпархією богослужбові дикірій та трикірій.

В свою чергу владика Климент подякував усім за привітання й життєву підтримку та благословив усіх.


Перейти до панелі інструментів