Єпископ Ладанський Феодосій звершив Божественну літургію у день вшанування ікони Пресвятої Богородиці “Спорителька хлібів”

28 жовтня 2022 року, з благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента, єпископ Ладанський Феодосій очолив Божественну літургію у Свято-Георгіївському храмі с. Липів Ріг Ніжинського району, у якому зберігається список ікони “Спорителька хлібів”, переданий у дар для парафії керуючим Ніжинською єпархією у 2020 році.

За Літургією єпископу Феодосію співслужили секретар єпархіального управління протоієрей Валерій Дашко, благочинний 1-го Ніжинського церковного округу протоієрей Михаїл Борканин, благочинний 2-го Ніжинського церковного округу протоієрей Миколай Марчишак, благочинний Коропського церковного округу протоієрей Володимир Мисенко, настоятель храму ієрей Ростислав Іванов та духовенство Ніжинської єпархії.

Під час служби традиційно лунала молитва про мир в Україні.

Після читання Євангелія владика звернувся до парафіян зі словом проповіді.

Духовенство також звершило хресний хід зі святим образом та читанням Євангельських зачал, після чого Преосвященний владика привітав усіх зі святом та передав духовенству та парафіянам благословення керуючого Ніжинською єпархією Високопреосвященнішого митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента.

 

☘️Задум написання святої ікони належить преподобному Амвросію Оптинському — великому подвижнику XIX століття. Блаженний старець дав назву прекрасному лику Пречистої Діви Марії і встановив день його святкування. 

☘️Списки образу відправляли туди, де нужденний народ мав велику потребу. Святиню стали шанувати чудотворною з 1891 року, коли Оптина Пустинь, Шамординський монастир і прилеглі місцевості змогли, незважаючи на поширений голод і загальне неблагополуччя по містам країни, отримати добрий урожай. 

☘️Слово «спорити» спрадавна означало «сприяти, покращувати, удобрювати». Таким чином, Богородиця постає як Помічниця людям у їхніх трудах для здобуття хліба насущного.

☘️Кожен християнин у молитві Господній просить Отця Небесного хліба на прийдешній день. Однак Спаситель у Євангелії заповідає нам: «Не піклуйтеся для душі вашої, що вам їсти чи пити, ні для тіла вашого, у що одягнутися» (Мф. 6:25), тому що «всього того шукають люди світу цього» (Лк. 12:30), а ви «шукайте ж спершу Царства Божого і правди Його, і все це додасться вам» (Мф. 6:33).

☘️«Ра‌дуйся, Благода‌тная, Госпо‌дь с Тобо‌ю, пода‌ждь и на‌м недосто‌йным ро‌су благода‌ти Твоея‌ и яви‌ милосе‌рдие Твое‌».

 


Перейти до панелі інструментів