У Ніжині урочисто відзначили престольне свято головного храму єпархії – Миколаївського козацького собору

22 травня 2023 року, у день свята перенесення мощей святителя і чудотворця Миколая, архієпископа Мир Лікійських, головний кафедральний храм Ніжинської єпархії – Свято-Миколаївський собор відзначив престольне свято.

У цей день урочисту Божественну літургію очолив керуючий Ніжинською єпархією Високопреосвященніший Климент, митрополит Ніжинський і Прилуцький.

Архіпастирю співслужили секретар єпархіального управління протоієрей Валерій Дашко, благочинний 1-го Ніжинського церковного округу протоієрей Михаїл Борканин, священство собору та міста Ніжина.

Дияконський чин очолив клірик кафедрального собору архідиякон Андрій Лотанюк.

Разом із вірянами у цей день молились насельниці Свято-Введенського ніжинського жіночого монастиря на чолі із настоятелькою ігуменею Антонією.

За Літургією Владика виголосив проповідь та розповів численним богомольцям про дивовижну допомогу святителя Миколая у перші місяці війни.

Духовенство особливо помолилось про настання миру в Україні, за воїнів-захисників України та мирних громадян нашої держави.

Наприкінці служби було звершено молебень перед чудотворним образом святителя Миколая та святковий хресний хід навколо собору, під час якого священнослужителі прочитали Євангельські уривки та окропили людей святою водою.

Увечері напередодні свята архієреї, священники та віряни звершили у соборі святкове Всенічне бдіння із акафистом святителю і чудотворцю Миколаю.


Перейти до панелі інструментів