Переважна більшість ніжинців святкуватимуть Різдво Христове 7 січня – онлайн-опитування

Інтернет-портал «Ніжин life» вирішив поцікавитися думкою мешканців ніжинської громади щодо планів на відзначення різдвяних свят у зв’язку з відміною українським парламентом державного свята в день 7 січня, коли мільйони православних українців відзначають Різдво Христове.

Для інтерактивного голосування відвідувачам Фейсбук-сторінки вказаного сайту було запропоновано запитання: «Чи будете святкувати зимові церковні свята цього року? За яким календарем?» та чотири варіанти відповідей на нього: «за старим календарем», «за новим календарем», «не святкую новорічні свята», «і за старим і за новим святкуватиму». 

Як можна побачити на сторінці «Ніжин life», 61% опитуваних (а це 2385 осіб) обрали для голосування перший варіант відповіді і святкуватимуть день святого Миколая та Рідво Христове «за старим календарем». Натомість лише 26% представників Ніжинської громади вирішили не слідувати традиції та святкувати Різдво 25 грудня.  

Хоча Верховна Рада вирішила проігнорувати релігійні переконання значної частини українського суспільства, що дотримується традиційного православного календаря разом з Ієрусалимською Православною Церквою та Афоном, і відмінила державне свято 7 січня, цьогоріч рішення депутатів не в силі примусити вірян працювати на Різдво. У 2023 році через дію військового стану в Україні всі додаткові вихідні та неробочі дні скасовуються. Оскільки 25 грудня припадає на понеділок, воно буде вважатися робочим днем. Натомість 7 січня у 2024 році припадає на неділю, і тому ті, хто за традиційним Юліанським календарем святкуватиме Різдво цього дня, можуть без перешкод відзначити його в храмі, бо цей день буде неробочим.


Перейти до панелі інструментів