Престольне свято древньої Василівської церкви у Ніжині

14 січня 2024 року, у день свята Обрізання Господа Бога і Спасителя нашого Іісуса Христа та день пам’яті святителя Василія Великого, митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент очолив святкову Божественну літургію у древньому ніжинському храмі на честь святителя Василія Великого та великомученика Пантелеймона.

Напередодні свята до храму було доставлено ковчег з часткою мощей святого апостола Андрія Первозванного.

Керуючому єпархію співслужили секретар єпархіального управління протоієрей Валерій Дашко, голова Інформаційно-просвітницького відділу Ніжинської єпархії та настоятель храму архімандрит Афанасій (Дьяков), благочинний 1-го Ніжинського церковного округу протоієрей Михаїл Борканин та духовенство міста.

Богослужбові піснеспіви виконали хористи храму та хор студентів Київської духовної академії та семінарії.

Після читання Євангелія митрополит Климент звернувся до численних парафіян зі словом проповіді.

Перед Престолом Божим духовенство посилено молилось про мир в Україні, про зміцнення захисників України та про благословення Боже для усіх наших співвітчизників.

Після завершення Літургії було звершено чин славлення перед іконами свята, після чого владика привітав настоятеля та парафіян храму із престольним святом та благословив усіх.

Насамкінець у храмі відбувся концерт різдвяних колядок та щедрівок.

Увечері напередодні престольного свята Всенічне бдіння у Василівському храмі, з благословення правлячого архієрея, очолив вікарій Ніжинської єпархії єпископ Ладанський Феодосій.


Перейти до панелі інструментів