Митрополит Климент звершив Літургію разом із ліквідованою релігійною громадою у с. Крути

30 червня 2024 року, в Неділю 1-шу після П’ятидесятниці, день пам’яті всіх святих, керуючий Ніжинською єпархією митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент звершив архіпастирський візит Другого Ніжинського благочиння, під час якого, у співслужінні вікарія – єпископа Ладанського Феодосія, очолив соборну Божественну літургію в пристосованому під храм приміщенні, де наразі завершує своє служіння вигнана з власного храму Православна релігійна громада Крут.

Архієреям співслужили секретар єпархіального управління протоієрей Валерій Дашко, благочинний парафій Другого Ніжинського церковного округу протоієрей Миколай Марчишак та настоятель Михайлівської парафії протоієрей Василій Вільховецький.

Нагадаємо, що вночі 17 грудня 2023 року, після ліквідації державними органами статуту релігійної громади с. Крути, невідомими було зрізано замки та виламано двері Архангело-Михайлівського храму.

Після цього релігійна громада вже не змогли потрапити до приміщення храму, яке вони десятиріччями реставрували та відновлювали після понівечення роками атеїстичного режиму.

З тих пір релігійна громада, а саме настоятель храму та близько сотні парафіян вимушені звершувати своє служіння у пристосованому приміщенні на подвір’ї одного з сільських будинків. Тут віряни разом зі своїм священником моляться, а також збирають гуманітарну та іншу допомогу для наших захисників.

За Недільним богослужінням підносились молитви про настання миру в Україні. Священнослужителі та віряни просили у Бога благословення для захисників України та благодатного Покрову для всіх постраждалих внаслідок війни.

Незважаючи на всі труднощі та утиски, настоятель та парафіяни продовжують активно підтримувати Збройні сили України, виготовляючи маскувальні сітки та збираючи необхідну для воїнів гуманітарну допомогу. З самого початку повномасштабного вторгнення обидва старші сини протоієрея Василія долучились до українського війська та мужньо боронять незалежність України на фронті.


Перейти до панелі інструментів