Нетлінні останки будівничої Спасо-Преображенського храму с. Яблунівка Пелагеї Горленко

Пелагея Горленко – представниця славетного роду прилуцьких полковників Горленків – була двоюрідною сестрою святителя Іоасафа Білгородського.

З 1811 по 1815 роки коштом Пелагії Горленко було збудовано Свято-Преображенську церкву в Яблунівці. Син Пелагеї – Георгій Горленко, який був губернаторським секретарем, розпочав будівництво нової кам’яної церкви, а Пелагея закінчила будівництво, про що свідчить документ Полтавської духовної консисторії від 6 вересня 1810 року за номером 2412. Пелагея Горленко писала: «Після смерті Георгія я закінчила будівництво Преображенської церкви. Покрила 5 куполів залізом, встановила великі позолочені кулі з хрестами, провела внутрішні та зовнішні штукатурні роботи, прикрасила церкву іконостасом і жертовником гарної роботи. Закупила велику гробницю у срібно позолоченій оправі з коштовними іконами та іншими церковними речами на суму 10 тисяч карбованців».

Нова Преображенська церква була освячена єпископом Полтавським Анатолієм 3 жовтня 1815 року. 25 вересня 1813 року Георгій Горленко писав Преосвященному Анатолію дозволити йому в новій церкві влаштувати на хорах з лівого боку престол в ім’я Архістратига Михаїла. Цей предільний престол був освячений 11 квітня 1816 року Пирятинським протоієреєм Михайлом Кудлаєвським.

Після освячення нової церкви Пелагея перенесла останки свого чоловіка Івана Горленка, які знаходилися у старій Михайлівській церкві, у сімейний склеп нової Преображенської церкви. В тому ж склепі була похована і сама Пелагея, коли відійшла до Господа. Три домовини, які знаходилося поряд із гробом раби Божої Пелагеї, були зруйновані часом, а поховання з нетлінним тілом будівничої залишилося незмінним.

Після закриття церкви безбожною владою в 1930 році, в ній поставили двигун і всі масла протікали у щілину підлоги прямо на домовину Пелагеї. Знайшлися й такі нехристі, які відкрили домовину, витягли тіло і тягали його по землі. Над чесними останками знущалися, прив’язували до дерева та лякали перехожих вночі, відірвали спочилій руку. Але богобоязнені люди не дали зовсім знищити тіло Пелагеї і знову помістили його в домовину. 1987 року віруючі села Яблунівка відкрили склеп з тілом Пелагеї і помістили його в раку, але районна влада заборонила виставляти святиню у церкві й вкотре віруючи вимушені були повернути останки в склеп.

У 1992 році сталася радісна подія для всіх жителів с. Яблунівка – з благословення Високопреосвященнішого митрополита Чернігівського і Ніжинського Антонія віруючі з благоговінням підняли нетлінні мощі раби Божої Пелагеї Горленко зі склепу та помістили їх серед церкви в раці, де вони перебувають до цього часу. Щороку, 21 жовтня, відбувається свято, на яке з’їжджається велика
кількість віруючих. Цього дня під час Богослужіння відкривається рака з чесними останками Пелагеї Горленко для поклоніння.

Люди звертаються до обраниці Божої з молитвою й отримують невидиму допомогу. Як відомо з народної мудрості, до порожнього колодязя люди не йдуть», а до раки з нетлінним тілом раби Божої Пелагеї постійно приходять люди з молитвою й отримують допомогу. З надією на промисел Божий будемо сподіватися, що колись наступить той день, коли Господу стане угодно прославити у лику святих Своїх рабу Божу Пелагею Горленко.


Перейти до панелі інструментів