Праведну Пелагію Горленко долучено до лику святих

Праведна Пелагія Горленко долучена до лику місцевошанованих святих Ніжинської єпархії Української Православної Церкви. Таке рішення прийняв Священний Синод УПЦ на засіданні, що відбулося 21 грудня 2017 року під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

Священний Синод УПЦ ухвалив рішення затвердити іконописне зображення праведної Пелагії, представлені проекти тропаря, кондака, молитви, а також її останки вважати святими мощами.

Пам’ять святої Пелагії святкуватиметься 8/21 жовтня (ст. / нов.ст.).

Пелагія Горленко – представниця славного роду прилуцьких полковників, була родичкою святителя Іоасафа Білгородського. З 1811 по 1815 роки на кошти Пелагії був побудований мурований Спасо-Преображенський храм у селі Яблунівка Прилуцького повіту. Ктитор була похована в сімейному склепі при цій церкві. Якщо з роками три труни родичів Пелагії зруйнувалися, то до її труни з нетлінним тілом час не торкнувся. Мощі Пелагії були знайдені в 1992 році. Щороку, 21 жовтня, під час Богослужіння відкривається рака з чесними останками праведної Пелагії Горленко для поклоніння.

Фото прот. Володимира Дребота


Перейти до панелі інструментів