Хор «Варвиця» Ніжинської єпархії став лауреатом Міжнародного фестивалю церковної музики в Польщі

Хоровий колектив «Варвиця» храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці смт. Варва Ніжинської єпархії УПЦ здобув третє місце серед парафіяльних хорів на Міжнародному фестивалі церковної музики «Хайнувка» в польському місті Білосток, який проходив 15 — 19 травня 2019 року. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

16 травня хоровий колектив «Варвиця» взяв участь у конкурсному виступі у філармонії, а наступного дня, 17 травня, — у благодійному концерті в будинку інвалідів м.Білосток.

Того ж дня ввечері церковний хор храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці смт. Варва співав вінчання у Спральському Благовіщенському монастирі, а настоятель храму Ніжинської єпархії УПЦ о.Георгій Луценко співслужив. Після учасники хору приклалися до святинь монастиря.

18 травня хоровий колектив із Чернігівщини відвідав храми та історичні місця Білостока.

19 травня хор «Варвиця» співав Божественну літургію у Благовіщенському чоловічому монастирі м.Супрасль. Богослужіння звершив єпископ Супральський Андрій, вікарій Білостоцької єпархії (Польська Православна Церква), у співслужінні братії та гостей обителі. Після Літургії духовенство та віряни здійснили Пасхальний хресний хід монастирем. Також відбулася зустріч та бесіда учасників хору з єпископом Андрієм.

Цього ж дня, о 14:00, було оголошено результати фестивалю церковної музики та вручено нагороди переможцям. У категорії кращих парафіяльних хорів ними стали хор із Варшави (І місце), хор кафедрального собору м. Рига (ІІ місце) та хор «Варвиця» храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці смт. Варва (ІІІ місце).

Завершився фестиваль урочистим гала-концертом.

Міжнародний фестиваль церковної музики «Хайнувка» (Польща) проходить з 1982 р. За ці роки у фестивалі взяли участь хори з 40 країн світу: Австралії, Вірменії, Білорусі, Бельгії, Боснії і Герцеговини, Болгарії, Кіпру, Чехії, Єгипту, Естонії, Фінляндії, Франції, Греції, Грузії, Індії, Ірану, Ізраїлю , Казахстану, Кенії, Кореї, Югославії (Сербії та Чорногорії), Латвії, Лівану, Литви, Македонії, Молдови, Німеччини, Польщі, Росії, Румунії, Сербії, Словаччини, Швейцарії, Швеції, України, США, Угорщини, Великобританії, Італії та Об’єднаних Арабських Еміратів.

Метою фестивалю «Хайнувкa» є вияв високих артистичних і душевних цінностей церковної музики. Захід проходить під патронажем Президента Республіки Польща і Міністра культури, художній патронаж над Фестивалем здійснює маестро Кшиштоф Пендерецький.

Фото із фейсбук-сторінки о.Георгія Луценка


Перейти до панелі інструментів