Громада села Крути вже вдруге сказала рішуче «НІ!» розкольникам (оновлено)

1 червня 2019 року в селі Крути Ніжинського району представники «Київського патріархату» та кілька людей, які не ходили до богослужінь жодної конфесії, оголосили збори, видаючи себе за Свято-Михайлівську громаду Української Православної Церкви. Такий відвертий обман викликав обурення у сотень людей, які зібралися, щоб запобігти провокаціям розкольників. Як виявилось, один з провокаторів мав при собі заготовані документи для переводу релігійної громади до розколу. Це викликало ще дужче обурення громади. Сотні людей одностайно вимагали припинити любі зазіхання на релігійний мир у селі з боку так званого «Київського патріархату». Замість розумних пояснень своїх дій розкольники сипали на присутніх вірян брутальною лайкою, чим зайвий раз підтвердили свої «релігійні переконання». Один з них, який називав себе представником сумнозвісної ВО «Свобода» обізвав віруючих селян «стадом» та вигукував, що ці селяни «не люди».

В решті решт, купка провокаторів змушена була розійтись ні з чим, добряче зганьбившись перед жителями Крут.

Слід зазначити, що це вже друга спроба розкольників розхитати релігійну ситуацію в селі. Подібна провокація була навесні цього року. Попри те, що на підтримку провокаторів приїхало навіть керівництва району, закінчилась вона для них так само ганебно і безрезультатно.

Місцеві жителі пояснюють причину того, що сталось. Зачинщик цього беззаконня на прізвище Ворона свого часу балотувався на посаду сільського голови та не отримав довіри від крутян, які добре пам’ятають неприглядні сторінки його біографії. Не полишаючи надії обійняти бажану посаду, Ворона намагається де тільки можливо спровокувати конфлікт у селі. Цим він добряче вже набрид селянам. Так само прозаїчною є й історія представника «Київського патріархату» Сергія Чутченка. Після того, як колеги по конфесії витурили його з храму «УПЦ КП» у Ніжині, він змушений шукати собі місце для відправ в різних непристосованих приміщеннях. От вирішив Чутченко замість того, щоб зібрати собі паству і збудувати храм, відібрати церкву, яку з небуття відновили інші.

Щоб покласти край всім провокаціям, того ж дня віряни Свято-Михайлівськоі парафії Української Православної Церкви зібралися у своєму храмі, щоб подякувати Богу, який зберігає їх у істинній Церкві та чистоті Православної віри, і провести відкриті збори парафії. Присутні на цих зборах одноголосно висловили своє бажання не змінювати конфесії та залишатися і на далі в канонічному підпорядкуванні Українській Православній Церкві на чолі з її Предстоятелем ‑ Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм. Про це був складений відповідний протокол і того ж дня повідомлені органи влади Чернігівської області.


Перейти до панелі інструментів