Високопреосвященніший Митрополит Климент  взяв участь в канонізації уродженця м. Ніжина священномученика Михаїла Под’єльського

23 листопада 2021 р., у вівторок 23-ї седмиці після П’ятдесятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію з чином прославлення у лику святих священномученика Михаїла Под’єльського, пресвітера Зазимського у Свято-Покровському кафедральному соборі міста Бориспіль. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Голова Інформаційно-просвітницького відділу та Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ Високопреосвященніший Митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент у сонмі ієрархів Української Православної Церкви співслужив Його Блаженству Божественну літургію.

На малому вході Блаженніший Владика відзначив духовенство собору богослужбовими нагородами.

Після малого входу відбувся чин прославлення священномученика Михаїла Под’єльського, пресвітера Зазимського. За традицією спочатку звершили останню заупокійну літію. Потім секретар Священного Синоду УПЦ митрополит Антоній зачитав рішення Синоду щодо встановлення шанування святого. Митрополит Віссаріон зачитав його житіє. Священномученику Михаїлу проспівали тропар, кондак і величання та вклонилися його іконі.

17 серпня 2021 року Священний Синод благословив місцеве шанування в межах Бориспільської єпархії священномученика Михаїла Под’єльського та встановив день його пам’яті 27 листопада за новим стилем.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до пастви зі словом проповіді.

За богослужінням піднесли особливі прохання про припинення епідемії, про лікарів та одужання хворих.

З нагоди 86-ї річниці з дня народження Блаженнішого Митрополита Володимира піднесли заупокійну молитву про спочилого Предстоятеля УПЦ.

Богослужіння завершилось чином славлення канонізованого святого. Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав паству зі святом. Керуючий єпархією митрополит Антоній подякував Предстоятелю за візит та підніс у дар ікону священномученика Михаїла.

Потім відбулось нагородження благодійників собору та Бориспільської єпархії.

Священномученик Михаїл Под’єльський народився 21 травня 1878 року в м. Ніжин Чернігівської губернії в сім’ї диякона. Спочатку проходив служіння в Чернігівській єпархії дияконом. В 1925 р. був посвячений в сан ієрея і направлений в Прилуцьке благочиння. В 1930 р. вперше затриманий Прилуцьким НКВС. Після звільнення змушений перевестись в с. Зазим’я Броварського району. Попри тиск місцевої радянської влади на новому місці служіння активно продовжував виконувати свої пастирські обов’язки, відмовлявся закривати церкву, здійснював для місцевих мешканців церковні обряди і таїнства. 19 листопада 1937 р. було виписано ордер на арешт о. М. Под’єльського по звинуваченню у «антирадянській агітації». Згідно з протоколами, на допиті о. Михаїл тримався спокійно, заперечуючи всі висунуті обвинувачення. Трійка при Київському облуправлінні НКВС 20 листопада присудила до розстрілу з конфіскацією майна. 27 листопада 1937 року рівно о 24.00 вирок привели у дію. Про це свідчить акт розстрілу. Тіло, як і більшість інших розстріляних, відвезли в Биківнянський ліс.


Перейти до панелі інструментів