Митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент взяв участь в святкуванні дня пам’яті святителя Софронія Іркутського в Черкаській єпархії

13 липня 2022 року в Свято-Покровському Красногірському Золотоніському жіночому монастирі відбулося урочисте соборне богослужіння з нагоди дня пам’яті святителя Софронія, митрополита Іркутського (+ХVIII ст.).

Святкову Божественну літургію в цей день очолив митрополит Миколаївський і Очаківський Питирим.

Його Високопреосвященству співслужили митрополит Черкаський і Канівський Феодосій, митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, вікарій Київської митрополії архієпископ Городницький Олександр, вікарій Черкаської єпархії архієпископ Золотоніський Іоанн, вікарій Миколаївської єпархії єпископ Новобузький Варнава та вікарій Черкаської єпархії єпископ Корсунь-Шевченківський Антоній.

Преосвященним владикам співслужило духовенство єпархії та гості в священному сані.

За богослужінням молилися настоятелька обителі ігумена Арсенія з сестрами, а також настоятельки і сестри монастирів Черкаської єпархії.

Соборне богослужіння піснеспівами супроводжував братський хор Києво-Печерської Лаври.

Після читання Євангелія митрополит Питирим звернувся до богомольців зі словами проповіді.

По завершенні Літургії відбувся Хресний хід навколо монастирських храмів з читанням Євангелія та кропленням численних вірян свяченою водою. 

На завершення богослужіння митрополит Феодосій подякував митрополиту Питириму і Преосвященним архіпастирям за спільні молитву та вшанування пам‘яті святителя Софронія на Черкащині.

 

Життя святителя Софронія Іркутського, чия пам’ять звершується в цей день, тісно пов’язана зі славетним Красногірським монастирем. Дитячі роки майбутнього святителя (у миру Стефана) проходили в містечку Березань Переяславського повіту Полтавської губернії, де оселилася родина після звільнення батька зі служби. З віком Стефан вступив до Київської духовної академії, де в той час навчалися два інших майбутніх святителя – Іоасаф, єпископ Бєлгородський і Павло, митрополит Тобольський. Отримавши духовну освіту, Стефан поступив в Красногорський Преображенський монастир (пізніше перейменований в Покровський, а з 1789 року перетворений в жіночий монастир), де вже служив його старший брат. 

23 квітня 1730 року він прийняв постриг з ім’ям Софроній, на честь святителя Софронія, Патріарха Єрусалимського.

 


Перейти до панелі інструментів