Єпископ Ладанський Феодосій звершив Божественну літургію на місці розстрілу братії Рихлівського монастиря

10 травня 2023 року, з благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента та на запрошення митрополита Конотопського і Глухівського Романа, вікарій Ніжинської єпархії єпископ Ладанський Феодосій очолив соборну Божественну літургію у храмі-пам’ятнику вбитим монахам, що в урочищі “Попівська долина” у м. Кролевець Сумської області.

За Богослужінням були піднесені молитви за упокій душ убитих на цьому місці монахів Пустельно-Рихлівського Миколаївського чоловічого монастиря. 

100 років тому братію древньої Рихлівської пустині було жорстоко розстріляно напередодні престольного свята обителі, 18 грудня 1922 року, за намір звершити Божественну літургію в день пам’яті Святителя Миколая Чудотворця.

За переказами людей, через непокору наказу закрити монастир члени Кролевецького відділу ГПУ вирішили самі покарати ченців. Усіх монахів, які залишилися в монастирі, роздягнули до підрясників та погнали босоніж по морозу до Кролевця. Дорогою їх завели до лісу, де таємно і розстріляли. Люди ховали вбитих ченців на тих місцях, де вони падали від куль. А через два роки в Поповій долині забило цілюще джерело – “Попова криниця”. Досі залишається невідомим скільки насправді було розстріляно монахів. За одними джерелами 112, за іншими – 135 осіб.


Перейти до панелі інструментів